1.2 C
New York
Wednesday, December 6, 2023

Mengapa kita tak tunaikan janji untuk turunkan harga minyak? Ini jawapan saya…. – PMX Anwar Ibrahim


Mengapa kita tak tunaikan janji untuk turunkan harga minyak? Ini jawapan saya…. – PMX Anwar Ibrahim

Sejak terpilih menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) pada akhir tahun lalu, sudah beberapa kali Datuk Seri Anwar Ibrahim ‘mengulang cerita’ mengapa kerajaan kepimpinannya masih tidak boleh untuk menunaikan salah satu manifestonya sejak sekian lama iaitu menurunkan harga minyak khususnya petrol.

Malahan desakan ramai ahli politik khususnya dari blok pembangkang dan juga rakyat Malaysia menuntut agar Anwar menunaikan janji tersebut. Bahkan rakyat Malaysia juga masih menantikan method yang terbaik daripada Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, berkenaan dengan perkara yang sama. Bukan setakat mahu harga kereta diturunkan, tetapi paling penting harga minyak petrol dan diesel di pasaran tempatan tidak membebankan rakyat khususnya golongan B40 dan M40.

Baru-baru ini pula, bahagian penyelidikan Kenanga Funding Financial institution iaitu Kenanga Analysis berkata, kemungkinan besar subsidi bersasar bahan api hanya akan diberikan untuk golongan B40, ramai pula golongan M40 yang mengeluh (ini termasuklah kami).

Mengapa kita tak tunaikan janji untuk turunkan harga minyak? Ini jawapan saya…. – PMX Anwar Ibrahim

Tetapi andai ia dilaksanakan (subsidi bersasar hanya untuk golongan B40), pastinya ia akan menambahkan keresahan untuk golongan lain kerana secara automatik harga barangan keperluan semasa akan naik (sekarang pun dah naik…) dan secara tidak langsung menambahkan beban kewangan.

Menyedari rungutan banyak pihak, PMX menerusi laman media sosialnya telah berkongsikan video berdurasi satu minit 15 saat ini. Ia dirakamkan sewaktu beliau menghadiri majlis ramah mesra Madani baru-baru ini.

“Macam minyak sekarang, saya dicerca merata tempat. Hari ini naik, esok minyak turun…. Dengar jawapan saya, bila saya kata itu..2008. Masa itu berapa harga minyak Saudi..50 sen (seliter). Kita masa tu dalam RM1.80 (seliter), RM1.60 (seliter).

“Berapa sekarang… Sekarang 2023. Sekarang harga minyak Arab saudi lebih tinggi dari Malaysia. Kita nak turun macam mana lagi. Kita dah subsidi begitu tinggi, (RM)30-40 bilion ringgit subsidi sekarang ini…,” katanya.

Apa yang diperkatakan menerusi video ini adalah seiring dengan apa yang pernah diucapkan ketika menggulung perbahasan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 bagi Kementerian Kewangan di Dewan Rakyat pada 20 September lalu.

Katanya, harga semasa petrol di Malaysia masih berada pada tahap rendah, iaitu RM2.05 seliter, berbanding Arab Saudi yang menetapkan pada kadar RM2.84 seliter. Justeru, beliau yang juga Menteri Kewangan menyifatkan tidak wajar jika cadangan diajukan beliau ketika 2018 itu, berterusan dimanipulasi, tanpa mengambil kira perkembangan semasa.

“Kita kena ambil kira ini, kenaikan atau penurunan minyak. Itu maknanya, (harga) minyak kita masih rendah. Justeru, tidak tepatlah jika mahu terus menggunakan komen dan hujan dibuat bersama-sama ketika kita dalam Pakatan Rakyat, sebelum ini,” katanya ketika itu.

Setakat ini, petrol RON 97 ditetapkan pada harga RM3.47 seliter selepas mengalami kenaikan sebanyak 10 sen seliter pada 21 September lalu. Manakala harga runcit bagi RON 95 yang telah mencapai harga siling masih dikekalkan pada paras RM2.05 seliter. Untuk diesel Euro B10/B20, harganya pada paras RM2.15 seliter, dan gred Euro 5 B7 pula berharga RM2.35 seliter.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles