7 rekordet Guinness të Mbretëreshës Elizabeth II


Mbretëresha Elizabeth e cila humbi jetën ditën e sotme ka mbajtur për 70 vite fronin mbretëror duke shënuar një rekord botëror Guinness. Por përveç kësaj, Mbretëresha e ndjerë mban edhe 6 rekorde të tjera Guinness të cilat i ka fituar gjatë 96 viteve të jetës së.

1)Mbretëresha më e vjetër britanike

Më 21 dhjetor 2007, Mbretëresha Elizabeth II u bë zyrtarisht titullarja e mbretëreshës më të vjetër britanike. Rekordin e mbante më parë stërgjyshja e saj, Mbretëresha Victoria.

2)Mbretëresha me mbretërimin më të gjatë

Mbretëresha Elizabeth është mbretëresha më jetëgjatë në botë. Më 6 shkurt 1952, Mbretëresha kaloi në fron pas vdekjes së babait të saj Mbretit George VI. Sundimi i saj e kaloi atë të Mbretëreshës Viktoria më 9 shtator 2015, pasi sundoi për më shumë se 63 vjet.

3)Mbretëresha më e vjetër

Në vitin 2015, Mbretëresha Elizabeth u bë mbretëresha më vjetër në botë, kur Mbreti Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud i Arabisë Saudite, vdiq në moshën 90-vjeçare.

4)Mbretëresha më jetëgjatë e gjallë deri më tani

Deri më tani ajo ka mbajtur titullin e monarkes më jetëgjatë. Tre monarkët më jetëgjatë përfshijnë mbretin Louis XIV të Francës, i cili sundoi për 72 vjet e 110 ditë, mbreti i Tajlandës Bhumibol Adulyadej, i cili sundoi për 70 vjet e 126 ditë dhe mbreti Johann II i Lihtenshtajnit, i cili ishte sundimtar për 70 vjet vjet e 91 ditë.

5)Kryetare shteti në shumë vende njëkohësisht

Sipas Rekordeve Botërore Guinness, Mbretëresha Elizabeth mban rekordin “përsa i përket numrit të kombeve të pavarura për të cilat i njëjti person është ligjërisht Kryetar i Shtetit në të njëjtën kohë” me 16.

6)Shumica e monedhave që paraqesin të njëjtin individ

Imazhi i Mbretëreshës Elizabeth shfaqet në monedhat e të paktën 35 vendeve të ndryshme, ndërsa imazhi i mbretëreshës Victoria u shfaq në monedha nga 21 vende dhe mbreti George V u shfaq në 19 vende.

7)Mbretëresha më e pasur

Në vitin 2012, The Sunday Times tha se pasuria totale e mbretëreshës, duke përfshirë artin e bukur, stolitë dhe pronat ishte 504 milionë dollarë (310 milionë paund).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *